Svijet
0

The Guardian: Nada i strah dok se čeka rađanje nove zemlje

FENA
U opširnom izvještaju o stanju na Kosovu britanski The Guardian piše u utorak da se u najsiromašnijem dijelu Evrope osjećaju nada i strah dok se čeka rađanje nove zemlje.

Objašnjava se kako se većinsko albansko stanovništvo na Kosovu nada da će Ujedinjeni narodi podržati prijedlog novog statusa pokrajine i da će mu to donijeti blagostanje - dok je istovremeno već počelo iseljavanje Srba.

Ilustrujući stanje na Kosovu, izvještač Guardiana zapaža da je siromašna pokrajina dobila predbroj za brojeve mobilnih telefona od prebogatog Monaka i da se tako svake godine deseci miliona eura odlivaju iz najsiromašnijeg u najbogatiji dio Evrope.

Odgovarajući na pitanje "Šta sada slijedi?" - Guardian objašnjava da Vijeće sigurnosti UN-a "mora prihvatiti plan Marttija Ahtisaarija za Kosovo" kako bi izbjeglo složenu i potencijalno nasilnu krizu u Evropi.

List također piše kako Rusija prijeti da će blokirati usvajanje Ahtisaarijeva plana u UN-u, kao i da su taj plan prošle sedmice podržale članice Evropske unije.

Tekst posvećen stanju na Kosovu Guardian završava ocjenom kako napetost raste i da bi se stvari lako mogle oteti kontroli.