Svijet
0

The Guardian: Ili se voziti ili jesti

FENA
U utrci za kukuruzom, šećernom repom i palminim uljem automobili bogatih postali su konkurenti stomacima siromašnih, piše u utorak The Guardian. Londonski dnevnik upozorava da je globalna potražnja za žitaricama i sirovinama za proizvodnju biogoriva dovela do rasta cijena hrane i potaknula strah od nereda i gladi.

Pozivajući se na jednoga od vodećih svjetskih stručnjaka za poljoprivredu, list piše da će tokom iduće dvije godine porasti opasnost od nereda izazvanih nestašicom hrane ali i neuhranjenosti u svijetu. Snabdijevanje žitaricama u svijetu je naime pod pritiskom koji nije viđen tokom proteklih pola stoljeća.

Nedavne demonstracije zbog poskupljenja tjestenina u Italiji, tortilja u Meksiku i luka u Indiji samo su nagovještaj socijalne nestabilnosti koja će uslijediti ako svijet iz temelja ne promijeni dosadašnji pristup i značajno ne poveća proizvodnju osnovnih životnih namirnica.

U pozadini svega je kombinacija naraslih apetita potrošača u Kini i drugim zemljama koje se ubrzano razvijaju i širenje američko-evropskih programa za razvoj biogoriva.

Nakon višegodišnjeg pada cijene hrane, 2006. je došlo do naglog poskupljenja žita, riže, kukuruza, soje i mliječnih proizvoda. Svijet jednostavno troši više nego što priozvodi a zalihe su pale na nivo koji nije viđen još od osamdesetih godina, piše Guardian.

Kriza je do sada izbjegnuta jer su države trošile hranu iz rezervi ali bi se to uskoro moglo promijeniti jer su kineske zalihe skoro na izmaku. Kina bi stoga vrlo brzo mogla iskoristiti ogromne zalihe strane valute i izaći na svjetsko tržište kupujući i ne pitajući za cijenu.

Stručnjaci upozoravaju da bi tokom narednih godinu-dvije dana cijene na svjetskom tržištu hrane mogle diktirati države koje, poput Kine, imaju ogromne devizne rezerve, dok će zemlje koje to sebi ne budu mogle priuštiti biti na gubitku.