Svijet
0

The Guardian: Bombardiranje Irana "katastrofa", iranska atomska bomba "kataklizma"

FENA
Teheran
Teheran
U redakcijskom komentaru pod naslovom "Zaustavljanje nuklearnih ambicija" The Guardian piše u subotu da bi bombardiranje Irana bila "katastrofa" ali i kako je jednako "kataklizmična" i opcija da se toj zemlji dozvoli da dođe do atomske bombe.

"Istovremeno su međunarodni pregovori u ćorsokaku", piše ovaj list, koji međutim dodaje ocjenu da diplomati koji tragaju za dogovornim rješenjem ovog spora nisu "ojačani prijetnjom upotrebe sile protiv Irana", već su nasuprot tome "njihovi napori razvodnjeni tako što ta opcija sprečava međunarodni konsenzus o Iranu, što Teheran ohrabruje u stavu da može odugovlačiti unedogled".

"Zato treba ukloniti vojnu opciju sa stola", predlaže Guardian.

"Ono čega se režim u Teheranu plaši jeste međunardoni konsenzus jer bi jedino u tim okolnostima zaista bio suočen s izborom između bombe i izolacije. Rusija i Kina ne bi imale izbor osim da podrže oštrije ekonomske sankcije, a Njemačka i Italija bi bile prinuđene ukinuti izvozne kreditne garancije koje trenutno daju Teheranu", piše britanski dnevnik.

"Ovo pitanje zahtijeva tu vrstu odlučnosti da se riješi političkim i ekonomskim sredstvima ako Zapad ne želi potpaliti još jedan požar na Bliskom istoku koji neće moći ugasiti", konstatira Guardian.