Svijet
0

The Economist: Dodik ponovno počeo prijetiti nakon putovanja u Beograd

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U svome najnovijem izdanju ugledni sedmičnik "The Economist" piše da bosanski Srbi, potaknuti Rusijom, ponovno prave probleme. Kada politika nije u pitanju, Srbi, Bošnjaci i Hrvati slažu se bolje nego bilo kada od završetka rata, ali kad god ona digne glavu, izbije nekakav sukob, konstatira Economist.

Ovaj put spor je izbio zbog insistiranja visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Miroslava Lajčaka da parlament i vladine institucije ne mogu biti blokirani zbog odsustva kvoruma, što se u praksi često događa.

Sedmičnik nastavlja da se bijes vođe bosanskih Srba Milorada Dodika donekle smirio nakon susreta s Lajčakom 22. oktobra, ali da je ponovno počeo prijetiti političkim haosom nakon putovanja u Beograd gdje se sastao s premijerom Koštunicom i Vladimirom Titovom, zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova.

Politička borba u BiH blisko je povezana s Kosovom. Ukoliko ono postane nezavisno, ojačat će pozicija ljudi poput Milorada Dodika, koji ponekad prijete da će Republika srpska proglasiti svoju nezavisnost.

Rusi su ove sedmice kritizirali Miroslava Lajčaka, mada su dosad uspješno sarađivali sa zapadnim predstavnicima u BiH. Sada se čini da oni otvaraju novu liniju konfrontacije sa Zapadom, koja se preko Kosova pruža do spora oko američkoga raketnog štita, piše Economist.