Svijet
0

Težak poraz socijalista na lokalnim izborima u Španiji

FENA
Jose Luis Rodrigez Zapatero (Foto: AFP)
Jose Luis Rodrigez Zapatero (Foto: AFP)
Vladajuća Socijalistička partija u Španiji pretrpjela je težak poraz na jučerašnjim lokalnim izborima u Španiji, u jeku masovnih protesta građana zbog visoke nezaposlenosti.

Na osnovu 98,21 posto prebrojanih glasova, opoziciona konzervativna Narodna partija je osvojila 37,58, a Socijalisti samo 27,81 posto glasova, prenio je AFP.

Socijalisti su izgubili svoja historijska uporišta, Sevilju, kao i Barselonu, grad kojim su upravljali od prvih lokalnih izbora u državi 1979, četiri godine poslije smrti generala Franka.

Premijer Jose Luis Rodrigez Zapatero izjavio je na konferenciji za novinare da rezultati izbora pokazuju da je Socijalistička partija očigledno izgubila izbore, što je pripisao ekonomskoj krizi protekle tri godine.

"Ona je uništila na hiljade radnih mjesta. To je kriza koja je imala dubok efekt na moral građana. Znam da se mnogi Španci suočavaju sa velikim teškoćama i brinu za svoju budućnost. Danas su oni, bez sumnje, izrazili svoje nezadovoljstvo", kazao je Zapatero.

Španski premijer je, međutim, odbio da komentira održavanje prijevremenih izbora, uz obećanje da će nastaviti sa reformama za obnovu ekonomije i povećanje zaposlenosti do kraja svog mandata.

Opći izbori u Španiji treba da budu održani 2012. godine.

Više od 34 miliona Španaca s pravom glasa biralo je 8.116 gradonačelnika, 68.400 gradskih odbornika i 824 poslanika regionalnih parlamenata u 13 od 17 regiona.

Istraživanja uoči izbora pokazala su pad podrške vladajućoj Socijalističkoj partiji premijera Josea Luisa Zapatera zbog nezadovoljstva načinom na koji vlada rješava ekonomsku krizu i oštrih mjera štednje.

Protesti, na kojima su učestvovale desetine hiljada ljudi, organizirani su u Barseloni, Valensiji, Saragosi i Palma de Majorci, ali je najveći broj okupljenih zabilježen u prijestolnici Madridu.