Kvar na stabilizatorskom peraju
0

Testiranje hipersoničnog aviona nije uspjelo

Klix.ba
Američke zrakoplovne snage su izjavile da testni let eksperimentalne bespilotne letjelice, dizajnirane da leti hipersoničnim brzinama, nije uspio.

X-51A Waverider je lansiran sa bombardera B-52, a ubrzo nakon toga su pokrenute njegove pomoćne rakete. Međutim, let je završen samo nekoliko sekundi kasnije, nakon kvara na jednom od kontrolnih peraja.

Kvar na peraju je značio da se let aviona završio prije nego je mogao pokrenuti svoj "scramjet" motor.

"Žao nam je što je kvar na ovom podsistemu uzrokovao prekid testiranja prije nego smo pokrenuli 'scramjet' motor. Svi naši podaci govore da smo uspjeli stvoriti prave uslove za pokretanje motora i nadali smo se da ćemo uspjeti ispuniti svoj cilj", rekao je Charlie Brink, programski menadžer projekta.

Testni let je trebao trajati pet minuta iznad obale južne Californije pri brzini od šest maha, što je oko 7.300 kilometara na sat.

Waverider se od bombardera B-52 odvojio u 11:36 sati prema lokalnom vremenu. "Međutim, nakon 16 sekundi leta, identifikovana je greška na jednom od stabilizatorskih peraja. Zbog toga letjelica nije mogla održati kontrolu nad svojom putanjom i srušila se", rečeno je u izjavi zrakoplovnih snaga.

I pored neuspjeha, Pentagon vjeruje da će hipersonični let u potpunosti transformisati američke zrakoplovne snage.

Waverider je samo jedan od nekoliko hipersoničnih projekata koji su trenutno u toku.