Njemačka
0

Test inteligencije za buduće useljenike?

FENA
Pošto su neki predstavnici vladajuće demokršćanske unije CDU/CSU zatražili uvođenje testova inteligencije za buduće useljenike, politička javnost u utorak je odbila taj zahtjev, ali su zatraženi novi oblici regulacije useljavanja u Njemačku.
  • Mislim da zahtjev za uvođenje testova inteligencije nema veze s problematikom useljevanja, rekao je za dnevnik "Bild" ministar unutarnjih poslova Bavarske Joachim Herrmann (Kršćanska socijalna unija CSU) i zauzeo se za politiku useljavanja koja bi se orijentirala isključivo prema potrebama tržišta rada.

Njegov stranački kolega Markus Ferber i predstavnik Kršćanske demokratske unije (CDU) Peter Trapp zauzeli su se u ponedjeljak za uvođenje testova inteligencije pri odabiru stranaca podobnih za useljenje u Njemačku. Ferber se pozvao na iskustva useljeničkih zemalja poput Kanade, koja "od useljeničke djece traži viši kvocijent inteligencije od domaće".

Zamjenik glasnogovornika njemačke vlade Christoph Steegmann ocijenio je da su zahtjevi demokršćanskih političara "izvan svake pameti".

  • Taj zahtjev sam po sebi ne pokazuje pretjeranu inteligenciju, a paušalno pripisivanje nižeg stepena inteligencije strancima je bez sumnje diskriminirajuće, rekao je Steegmann.

Glasnogovornik vladajućeg CDU-a Wolfgang Bosbach također je odbio zahtjev za uvođenje testova inteligencije te je zaključio da taj prijedlog "ne treba shvaćati ozbiljno". Istodobno je istaknuo da stepen izobrazbe i poznavanja njemačkog jezika pri useljavanju i dalje "moraju biti primarni kriteriji".

Predsjednik Udruženja njemačkih poslodavaca Dieter Hund ustvrdio je kako njemačka ekonomija treba useljenike.

  • Njemačkoj su potrebne pametne glave iz drugih zemalja, istaknuo je Hundt, prenosi Hina.