EU suzdržana
0

Teško do liberalizacije viznog režima

SRNA
Mnoge zemlje članice EU mogle bi ''veoma uzdržano'' da se ophode prema liberalizaciji viznog režima za zemlje zapadnog Balkana, a jedan od razloga za to bi mogli da budu predstojeći izbori za Evropski parlament koji se održavaju ovog vikenda, rekao je neimenovani diplomata EU u Briselu.

Iako postoji ''većinski generalna saglasnost'' za ukidanje viza za ''jednu do tri zemlje'' od 1. januara iduće godine, diplomata je rekao da je ''ipak sve otvoreno kako će se dalje politički ophoditi'', javlja dopisnik Srne iz Beča.

Diplomata je rekao austrijskoj novinskoj agenciji APA da se Evropska komisija i predsjedavajući EU ''veoma trude'' da uskoro donesu odluku.

Prije svega, dodao je on, Češka kao predsjedavajuća EU ima ''jasne interese da pošalje pozitivan signal zemljama zapadnog Balkana''.

Prema pisanju agencije, očekuje se da će takvi zaključci biti doneseni na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu 15. juna.

Ne očekuje se, međutim, da će u ovim zaključcima biti navedene zemlje pojedinačno, iako Makedonija važi za glavnog favorita, a takođe su i Crna Gora i Srbija pokazale veoma dobre rezultate.

Posebno postoje interesi pojedinih EU zemalja da nagrade velike napore Srbije i otvore izglede za ukidanje viza za njene državljane, navodi agencija pozivajući se na diplomatske krugove. 
Evropski diplomata je objasnio da Češka kao predsjedavajuća EU teži da 15. juna bude donesena politička odluka. Zaključci, naveo je on, mogu da se očekuju 15. juna i mogu da budu vrsta političke odluke. 

"Konačna odluka može da se očekuje u narednoj polovini godine'', objasnio je diplomata EU i dodao da provođenje ove odluke ne može da se dogodi ''preko noći''.

APA podsjeća da će već sutra na sastanku ministara unutrašnjih poslova u Luksemburgu biti na dnevnom redu liberalizacija viznog režima za zemlje zapadnog Balkana.