Svijet
0

Teške borbe izbile u Basri

FENA
Teške borbe izbile su u utorak u južnom naftom bogatom gradu Basri, gdje su iračke snage sigurnosti pokrenule veliku operaciju protiv snažnih milicija, saopćili su vojni zvaničnici i svjedoci.

Reutersov svjedok u gradu javio je kako je vidio stupove crnog dima iznad sjevernih kvartova grada i čuo je zvuk vatre iz mitraljeza. Na televizijskim snimcima prikazani su irački vojnici kako trče praznim ulicama i traže zaklon.

Major Tom Holloway, portparol britanskih snaga u Basri, izjavio je kako je irački premijer Nuri al-Maliki stigao u grad da nadzire situaciju.

Vojna pojačanja poslana su iz svih krajeva Iraka, kazao je.

Suparničke frakcije iračke šiitske većine i kriminalne bande bore se za preuzimanje kontrole nad Basrom, drugim po veličini iračkim gradom i kapijom prema Zaljevu, skupa s njegovim naftnim poljima, koja su izvori većine vladinih prihoda, tvrde zvaničnici.

Izvori iz iračke naftne industrije, koja je u februaru izvezla 1,54 miliona barela nafte, tvrde da polja djeluju normalno.

Generalmajor Ali Zaidan, zapovjednik iračkih kopnenih snaga u operaciji, izjavio je da je operacija pokrenuta u zoru i da će se nastaviti "dok ne ostvarimo naš cilj".

"Cilj je da uništimo sve one koji su se stavili van zakona. Došlo je do sukoba i mnogi odmetnici su ubijeni", izjavio je Zaidan, dodajući kako nema precizan broj poginulih.

Operacija je pokrenuta nakon što je Maliki došao u grad u ponedjeljak obećavajući da će ponovo uvesti kontrolu vlade nad poluodmetnutim gradom.

Bolnički izvor saopćio je da je "desetine ranjenika" stiglo u bolnice od kojih su neke bile previše natrpane da prime još žrtava.

Dvije moćne šiitske frakcije, Vrhovno vijeće islamskog Iraka, i sljedbenici Moqtade al-Sadra, bore se za vlast u Basri, skupa s manjom šiitskom strankom, Fadhila

Kriminalne bande također se bore za kontrolu nad unosnim rutama krijumčarenja nafte u vrijeme kada Irak, koji ima najveće rezerve nafte u svijetu, pokušava povećati izvoz.

Stanovnici Basre saopćili su da je današnja operacija koncentrirana na šest sjevernih kvartova za koje se zna da moćna Sadrova Mehdijeva vojska tu ima snažno prisustvo.

Harith al-Ithari, direktor Sadrovog ureda u Basri, pozvao je na mir i optužio vladu pod šiitskim vodstvom da namjerno proganja sadriste. Sadrov politički blok povukao se iz Malikijeve vlade pod šiitskim vodstvom prošle godine.

Britanska vojska saopćila je da nijedan britanski vojnik nije angažiran u operaciji, ali su avioni iz koalicije pod američkim vodstvom izvodili zračno osmatranje.