Svijet
1.2k

Tešanjka jedina policajka u američkom gradu Waynesburgu

Klix.ba
Sanja Smailbegović iz Tešnja danas radi kao policajka u Policijskoj stanici Waynesburg Borough u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji.
Sanja Smailbegović
Sanja Smailbegović
Sanja je zajedno sa ocem Zoranom, sestrom Danijelom, bratom Srđanom i majkom Vesnom uspjela izbjeći iz ratnog Tešnja u Hrvatsku odakle su otišli u Njemačku a nakon toga i u Sjedinjene Američke Države. U razgovoru za američke medije, sada 28-godišnja Tešanjka, govorila je o svom djetinjstvu.

"Sjećam se dana kad su se upalile sirene. Otrčali smo u podrum i čuli smo eksplozije granata. Bili smo nasmrt uplašeni", kaže Sanja koja je tada imala sedam godina. Kako kaže, zajedno sa porodicom i komšijama u podrumu je provela više od mjesec dana.

U Hrvatsku su prvo izbjegli Sanja, njena sestra, brat i majka, dok im se otac Zoran priključio šest mjeseci kasnije kada su svi zajedno otišli u Njemačku gdje su živjeli pet godina. Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, njemačke vlasti počele su sa deportacijom više od 700.000 izbjeglica iz BiH, među kojima su bili i Smailbegovići.

Zoran je svojoj suprugi Vesni predložio da idu u Australiju ili SAD gdje su na kraju i otišli zahvaljujući Zoranovom prijatelju iz Pittsburgha. Tamošnja crkva St. Sebastian sponzorisala je dolazak ove tešanjske porodice u Ameriku.

"Dvije časne sestre dočekale su nas na aerodromu sa natpisom 'Smailbegovići, dobro došli u SAD i Pittsburgh'. Tata i mama su plakali od sreće", kaže Sanja. Ona i njena sestra Danijela naučile su engleski jezik tokom boravka u Njemačkoj tako da sporazumijevanje nije bio problem.

Njih dvije brzo su se uklopile i sa uspjehom nastupale za srednjoškolski tim Northgate, dok je brat Srđan igrao nogomet.

Još kao dijete, Sanja je maštala o tome da jednog dana postane policajka i pomaže ljudima. Diplomirala je kazneno pravo na Univerzitetu Indiana u Pennsylvaniji nakon čega je upisala i policijsku akademiju koju je završila sa najvećim priznanjima i počastima.

Ubrzo je pronašla posao u Policijskoj stanici u Waynesburgu gdje je jedina policajka. Međutim, kako kaže, ne namjerava ovaj posao raditi kad osnuje porodicu.

"Poštujem njenu odluku kakva god ona bila. Nema veliku plaću, dohotke, ne radi prekovremeno i vozi sat vremena do posla. I još nikad se nije požalila. Uradi sve što joj se kaže i bit će nam veoma žao kad ode", kazao je šef policije Rob Toth.