Svijet
2

Terorizam u Volgogradu: Kako je tihi bolničar postao bombaš samoubica

Anadolija
Pavel Pečenkin (32), bombaš samoubica koji je odgovoran za teroristički napad u ponedjeljak u Volgogradu, na jugu Rusije, radio je do sredine 2012. godine kao medicinski tehničar u Hitnoj pomoći u Kazanu (Tataristan), a potom je naprosto nestao, pišu ruski mediji.

Inače, neki od ranjenih u napadima u Volgogradu u međuvremenu su umrli, pa je broj žrtava u tim eksplozijama porastao na 34, prenose svjetski mediji.

Danil Hamidullin, šef Hitne pomoć u Kazanu kazao je novinarima Interfaksa da je Pečenkin završio srednju školu u Zelenodolsku u Tataristanu, te da je u Hitnoj pomoći radio pet godina, sve do sredine 2012. godine.

Kazao je da se nije previše isticao i da "ima na desetine takvih uposlenika".

Živio je s roditeljima, a na posao je, na sat od doma, dolazio automobilom. Obavljao je radne dužnosti i vraćao se kući. Taj tihi mladić rođen u regionu Mari El naprosto je nestao u proljeće 2012. godine. Pridružio se militantima u Dagetsanu, a roditeljsku kuću napustio je bez pozdrava.Nisu primijećene, kako je kazao, bilo kakve sumnjive aktivnosti.

"Da ,on je nosio malu bradu, ali pola moga osoblja ima brkove ili bradu, nije to ništa", rekao je Hamidullin.

Navodno je tvrdio da je bolestan i otišao je u bolnicu, ali se više nije pojavio na poslu. Iz Hitne pomoći su stupili u kontakt s njegovim rođacima, ali ni oni nisu znali gdje je Pavel, pa je na koncu otpušten, rekao je njegov šef.

Pečenkin se militantima iz Dagestana pridružio u proljeće 2012. godine. Tamo je uzeo muslimansko ime Ansar al-Rus. Roditeljima koji su ga tražili poručio je da se ''neće vratiti kući''.Da li je napad definitivno izveo Pavel

Pečenkin treba da potvrdi DNK analiza. Njegov otac dao je krv radi analize.