Richard Holbrooke
0

"Terorizam prijeti SAD-u, Indiji i Pakistanu"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki izaslanik Richard Holbrooke otputovao je iz New Delhija u noći s ponedjeljka na utorak, posljednje etape svoje turneje po Južnoj Aziji, ocjenjujući da se SAD, Indija i Pakistan suočavaju s istim prijetnjama, terorističkim organizacijama.

"Prvi put u 60 godina nezavisnosti, vaša zemlja Indija, kao i Pakistan i SAD, suočava se s neprijateljem koji upućuje direktne prijetnje našim vladama, glavnim gradovima i našim narodima", rekao je Holbrooke nakon razgovora s indijskim ministrom vanjskih poslova Pranabom Mukherjeeom pred odlazak za Washington.

Američki izaslanik za Pakistan i Afganistan proveo je cijelu prošlu sedmicu u Islamabadu i Kabulu, a u nedjelju navečer optutovao je u Indiju, na "informativnu" turneju po Južnoj Aziji u okviru novog pristupa, koji traži predsjednik Barack Obama u borbi protiv talibana i Al-Qaide na pakistansko-afganistanskoj teritoriji, borbenoj liniji u "ratu protiv terorizma".

Obama, koji je ovom problemu dao prioritet u svom mandatu, obećao je novi pristup u borbi protiv talibanskog ustanka u Afganistanu, povezujući ga s ustankom protiv pozadinskih i baza Al-Qaide u plemenskim zonama sjeverozapada Pakistana.