Svijet
26

Teroristički napad u Londonu: Na metro stanici nožem ranio tri osobe

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Londonska policija uhapsila je napadača koji je sinoć nožem povrijedio najmanje tri osobe, a policija je saopćila da cijeli slučaj tretira kao teroristički napad.

Napad se desio sinoć u podzemnoj metro stanici Leytonstone u Londonu, a očevici su na društvenim mrežama objavili videosnimke na kojima se vidi kako policija savladava i hapsi tamnoputog muškarca koji je prethodno prijetio putnicima, a zatim i nasrnuo na njih nožem.

Jedna osoba je teže, a dvije lakše povrijeđene, a londonski mediji javljaju da je napadač uzvikivao "Ovo je za Siriju".

Komandir Odjela za antiterorizam Richard Walton je izjavio da je napadač hospitaliziran i da je pod policijskim nadzorom.

"Slučaj istražujemo kao teroristički čin. U zemlji postoji visoka teroristička prijetnja i postoje velike naznake da je i sinoćnji napad takvog karaktera. Pozivam građane da budu mirni, ali i oprezni u ovoj situaciji", kazao je Walton.

Walton je također pozvao građane koji su svjedočili napadu da policiji dojave sva saznanja ili snimke koji bi mogli pomoći u istrazi.

Britanski parlament je u četvrtak odobrio uključivanje britanske vojske u zračne operacije protiv terorističke organizacije IDIL u Siriji, a samo nekoliko sati kasnije su britanski avioni iz baze na Kipru poletjeli i izveli prve udare na položaje terorista.