Svijet
16

Teroristički napad u Ankari izvršila 24-godišnja pripadnica PKK-a

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Članica Kurdske radničke partije (PKK) dovodi se u vezu sa nedjeljnim terorističkim napadom u Ankari u kojem je ubijeno 37 civila, tvrde turski sigurnosni zvaničnici, a prenosi Reuters.

Prema informacijama kojima vlasti raspolažu u ponedjeljak, u napadu su učestvovale najmanje dvije osobe. Bio je to drugi napad u centru glavnog grada Turske u samo mjesec dana.

Dokazi upućuju na zaključak da je bar jedna učesnica u napadu pripadnica Kurdske radničke partije (PKK) koja se ovoj zabranjenoj organizaciji pridružila 2013. godine. Pripadnica je rođena 1992. godine, a potiče iz mjesta Kars u istočnoj Turskoj.

Nasilje je eskaliralo nakon što je 2,5-godišnje primirje između Ankare i PKK-a ukinuto u julu 2015. godine. Ipak, najveći broj napada PKK-a fokusiran je na jugoistok države. S druge strane, Turska je protekle godine bila meta i PKK-a i Islamske države što je podiglo zabrinutost NATO-a u vezi opće stabilnosti svoje članice.

Nedjeljni napad se desio u Bulevaru Ataturk prilikom čega je raznesen jedan autobus i veći broj automobila od kojih je jedan korišten kao autobomba. U napadu je ubijeno 37 civila, dok je njih 125 ranjeno.