Svijet
0

Teroristi su najaktivniji tokom ljeta

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Američki zvaničnici koji su zaduženi za borbu protiv terorizma upozoravaju na povećani rizik od mogućih terorističkih napada za vrijeme ljetnog perioda. Svoje sumnje zvaničnici zasnivaju na pojačanim aktivnostima fizičkih priprema pripadnika al - Kaide u graničnoj regiji između Afganistana i Pakistana.

U utorak je Sekretar nacionalne bezbjednosti u SAD-u, Michael Chertoff u razgovoru za novine "The Chicago Tribune" kazao da ima "snažan osjećaj" da predstoji period povećanog rizika od terorističkih napada.

"Izgleda da je ljetni period izuzetno pogodan za teroriste. Brinemo se da bi mogli obnoviti svoje terorističke planove i aktivnosti", kazao je Chertoff.

Drugi zvaničnik zadužen za borbu protiv terorizma, a koji je želio ostati anoniman, dijeli Chertoffove brige i smatra da al - Kaida i slične organizacije nesmetano treniraju i pripremaju se za nove napade na graničnom području između Afganistana i Pakistana.

"Prijetnja je izuzetno stvarna", dodao je anonimni zvaničnik.

Odjeljenje za nacionalnu bezbjednost uprkos ozbiljnim strahovima još uvijek nije poduzelo nikakve aktivnosti kojima bi se poboljšala nacionalna sigurnost. Chertoff je samo upozorio Amerikance da budu izuzetno oprezni te da prijave sve sumnjive ličnosti i aktivnosti.

Prošlost terorističkih napada pokazuje da je al-Kaida u ljetnom periodu bila posebno aktivna:

U ljeto 2005. godine, 7. i 21. jula u Londonu su se dogodila dva teroristička napada koja se pripisuju al - Kaidi, a u kojima je živote izgubilo 52 nevinih ljudi.