Osujećen teroristički plan
0

VIDEO / Teroristi priznali da su planirali atentat na Putina 4. marta

Sarajevo-x.com
Ruske i ukrajinske obavještajne snage osujetile su planove terorista da izvrše atentat na premijera Rusije Vladimira Putina. Vjeruje se da iza svega stoji najtraženiji ruski terorista Doku Umarov.

Nekoliko kriminalaca uhašeni su u ukrajinskom gradu Odessa. Tokom saslušanja su priznali da su namjeravali ubiti Putina u Moskvi nakon predsjedničkih izbora početkom marta.

Jedan od osumnjičenih je rekao da su došli u Ukrajinu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Njegov saučesnik je ubijen u eksploziji u apartmanu koji su iznajmili, gdje su istražitelji poslije pronašli eksploziv.

Instrukcije su dobijali od najtraženijeg teroriste u Rusiji Dokua Umarova. Oni priznali da su trebali izvršiti nekoliko napada u Moskvi, a policiji su rekli za još jednu grupu učesnika, koji su kasnije uhapšeni u Ukrajini.

"Glavni cilj je bio da odemo u Moskvu i pokušamo izvršiti napad na Putina", priznao je Adam Osmaev, jedan od uhapšenih.

Oni su trebali napraviti dovoljno jak eksploziv u slučaju da im nalogodavci ne dostave mine za atentat, no plan napada je otkriven na Osmaevevom laptopu.

Glasnogovornik ruske vlade Dmitrij Peškov potvrdio je kako su teroristi planirali atentat na ruskog premijera Putina, za kojeg se predviđa da će opet biti izabran za ruskog predsjednika.