Svijet
0

Teroristi povezani s Al-Qaidom preuzeli odgovornost za napad na London

NINA
Teroristička skupina Abu Hafs al Masri preuzela je danas odgovornost za najnoviji teroristički napad u Londonu, upozoravajući da neće odustati od napada sve dok se strane trupe ne povuku iz Iraka, navedeno je u saopštenju te skupine na Internetu.

"Naš napad u srce nevjerničke britanske prijestolnice nije ništa drugo do poruka svim evropskim vladama da mi nećemo stati sve dok sve nevjerničke trupe ne napuste Irak", istaknuto je u saopštenju skupine Abu Hafs al Masri koja tvrdi da ima veze s Al-Qaidom, prenio je Reuters.

U saopštenju je, također, navedeno da je "ovo upozorenje svima onima koji slijede politiku predsjednika nevjerničke Amerike", aludirajući na politiku američkog predsjednika Georgea Busha u Iraku.

U tri jučerašnje eksplozije u londonskom metrou i autobusu ranjena je jedna osoba. Američki dužnosnici su naveli da se još ne mogu potvrditi informacije o vezama skupine Abu Hafs al Masri s terorističkom mrežom Al-Qaida, prenio je Reuters dodajući da se današnje saopštenje, kao i prethodna saopštenja te grupe, nije pojavilo na siteovima koje najčešće koriste teroristi Al-Qaide.

Abu Hafs al Masri preuzela je odgovornost i za teroristički napad 7. jula u Londonu u kojem je poginulo 56 ljudi, a 700 ranjeno, kao i za napad na vozove u Madridu 11. marta 2004. kada je život izgubila 191 osoba.