Hillary Clinton
0

"Teroristi pokušavaju omesti izbore u Iraku"

FENA
Hillary Clinton (Foto: AP)
Hillary Clinton (Foto: AP)
Američka državna tajnica Hillary Clinton u ponedjeljak je osudila novi teroristički napad u Bagdadu u kojemu je ubijeno 36 civila, kazavši kako time teroristi, posebno Al-Qaida, nastoje omesti održavanje demokratskih izbora u Iraku zakazanih za 7. mart.

"Nažalost, mi vjerujemo da će teroristi, posebno Al-Qaida, nastaviti s naporima i nastojati poremetiti predanost Iračana demokratskoj budućnosti zemlje", rekla je Clinton novinarima u State Departmentu.

U koordiniranim napadima bombaša samoubojica na tri hotela u središtu Bagdada - Sheraton Ishtar, Al-Hamra i Babylon, ubijeno je najmanje 36 a ranjena 71 osoba, saopćila je u ponedjeljak iračka policija.

Clinton je kazala kako nasilje u Iraku pokazuje da su demokratski izbori i politički sustav koji djeluje "najgori mogući ishod za teroriste".

"Kada ljudi vjeruju u politički sustav i da mogu zacrtati vlastitu budućnost, tada je to izravno odbacivanje onih koji pokušavaju vladati strahom, zastrašivanjem i nasiljem", kazala je Clinton.

Odala je priznanje Iračanima na nastavku priprema za izbore, koje Washington smatra ključnima za političku konsolidaciju Iraka uoči povlačenja američkih snaga 2011.

"Sami Iračani svojim postupcima pokazuju veliku hrabrost dok nastoje napredovati prema izborima", rekla je Clinton na zajedničkoj konferenciji za novinare s talijanskim ministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem u Washingtonu.