Svijet
4

Teroristi planirali dići u zrak Ajfelov toranj, Louvre i nuklearno postrojenje

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Planovi islamskih ekstremista da raznesu Ajfelov toranj, Louvre muzej i nuklearno postrojenje, osujetila je francuska policija. Službenici su razotkrili njihove namjere u kodiranim porukama.

Dvadesetdevetogodišnji Alžirac koji živi na jugu Francuske poznat kao Ali M, i visoko rangirani član Al Qaide u Magrebu pod nikom Redouane18, razmjenjivali su kodirane poruke u kojima su se dogovarali o napadima.

Novina Le Parisien objavile su aprilu prošle godine kako je oženjeni otac dvoje djece u kontaktu s Al Qaidom. Ali M predložio je napad na nuklearno postrojenje, avione koji tek polete i francuska obilježja poput Ajfelovog tornja i Louvre muzeja u Parizu. Predložio je čak i da mete budu tržni centri i noćni klubovi u kojima ima mnogo ljudi, te kršćanski događaji kojima prisustvuje hilja kršćana.

Prema pisanju The Telegrapha, Al Qaidin član savjetovao je Ali M-a dale ti u Alžir gdje bi se mogao dodatno obučiti u njihovom trening kampu. No, Alžiarc je uhapšen prošlog juna, mjesec prije nego je trebao letjeti u Tunis i Alžir. Prema izjavama advokata, njemu su "isprali mozak".

Francuski visokoprofilirani antiteroristički sudija Marc Trevidic kazao je da postoji još slučajeva u Francuskoj poput Ali M-a.