Svijet
0

Teroristi PKK od 2013. godine oteli 700 maloljetnika, porodice očajne

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Teroristička organizacija PKK od početka 2013. godine do danas otela je i u svojim kampovima zadržala oko 700 maloljetnih osoba uglavnom sa istoka i jugoistoka Turske.

Kako saznaje novinar Anadolije, teroristička organizacije PKK posljednjih godina imala je velike probleme u oblasti ljudskih resursa tako da su se vođe te separatističke organizacije okrenule maloljetnicima.

Tako je tokom prošle godine oteto ili na prevaru odvedeno oko 600 maloljetnika, većinom mlađih od 16 godina. Od početka 2014. godine oteto je oko 100 djece. 

Nastojanja PKK da otme što veći broj djece pobudila su veliko interesovanje javnosti kada je 23. aprila oteta grupa mlađih osoba u povratku sa piknika nedaleko od Diyarbakira, na jugoistoku Turske.

Majke danima čekaju pred zgradom institucija

Majke otete djece, njih 15 okupile su se isped zgrade lokalne upave u Diyarbakiru, gdje već danima protestuju, kako kažu, čekajući povratak njihove otete ili prevarene djece.

Aysel Bokčun, majka 15-godišnjeg Sinana, uspjela je u svojoj namjeri. Kako je kazala novinaru AA, nakon što se njena fotografija i priča pojavila u medijima, sin joj je oslobođen i vratio se kući.

Uspjeh Sinanove majke ohrabrio je i druge porodice, uglavnom majke, koje su se okupile ispred zgrade Općine Diyarbakir. Sigurnosne službe raspolažu, kako je saopćeno, sa oko 700 imena otetih maloljetnika.

Teroristička organizacija PKK pod krinkom podučavanja kurdskog jezika ili prisilom odvodi maloljetne osobe u planine sjevernog Iraka, gdje prolaze obuku za korištenje vatrenog oružja, nakon čega bivaju korišteni za sukobe sa snagama sigurnosti u korist separatističke ideologije.

Vlada premijera Recepa Tayyipa Erdogana u okviru "procesa rješenja", kako je nazvan jedan od segmenata rješenja kurdskog pitanja u zemlji, ranije je posrednim pregovorima postigla dogovor sa osuđenim vođom PKK Abdullahom Odžalanom o razoružavanju jedinica te organizacije. Nakon toga došlo je do povlačenja terorista PKK iz Turske prema sjevernom Iraku i nisu zabilježeni veći sukobi sa snagama sigurnosti Turske, ali su nastavjena regrutovanja maloljetnika. Turske vlasti su, u okviru paketa demokratizacije, prije više od godinu i pol formirale televizijski kanal na kurdskom jeziku, što je pozdravljeno od strane kurdske zajednice.

U sukobima snaga sigurnosti i terorista pripadnika PKK tokom 15 godina poginulo je više hiljada turskih vojnika.