Ankara
0

Teroristi napali tursko-irački naftovod

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Ankari je potvrđeno da je u nedjelju ujutro lokaliziran požar na naftovodu Kirkuk - Ceyhan pod koji su u jugoistočnoj Anadoliji nepoznati diverzanti u subotu podmetnuli eksploziv.

U Ankari se vjeruje, iako još niko nije preuzeo odgovornost za ovu diverziju, da iza toga stoje pripadnici zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK) koji se u jugoistočnoj Anadoliji godinama bore za autonomiju, a koje turske vlasti optužuju za separatizma i terorizam.

Naftovod Kirkuk (sjeverni Irak) - Ceyhan (mediteranska obala Turske) oštećen je u provinciji Mersin, u pograničnom području prema Iraku. Potraga turskih snaga sigurnosti za teroristima je u toku, potvrdili su novinarima u nedjelju lokalni dužnosnici, prenio je Tanjug.

Ova diverzija se dogodila u trenutku kada su pripadnici PKK-a pojačali napade na pripadnike turskih snaga sigurnosti u kojima je u posljednje dvije sedmice poginulo 15 vojnika.

Turski avioni povremeno bombardiraju baze kurdskih pobunjenika u sjevernom Iraku, gdje je našlo sklonište nekoliko tisuća gerilaca.

Kroz naftovod Kirkuk - Ceyhan transportira se nafta iz sjevernog Iraka do Mediterana, odnosno kupaca na Zapadu. Pripadnici PKK-a, i pored pojačanih mjera sigurnosti, u okviru borbe protiv vlade u Ankari, često napadaju taj naftovod.

Nakon američke invazije na Irak 2003. godine taj objekt je također povremeno na udaru i sunitskih pobunjenika u Iraku.