Svijet
22

Terorista PKK-a detonirao autobombu u blizini policijskog punkta, 8 poginulih i 45 povrijeđenih

Klix.ba
Foto: Twitter
(Foto: Twitter)
Terorista organizacije PKK detonirao je autobombu prethodno postavljenu u blizini policijskog kontrolnog punkta u jugoistočnoj turskoj provinciji Sirnak u petak ujutro, javljaju turski mediji pozivajući se na izvor blizak sigurnosnim agencijama. U eksploziji je poginulo osam, a ranjeno je više od 45 policajaca.

Želeći ostati anoniman, izvor je rekao da je meta terorističkog napada bilo mjesto udaljeno 50-ak metara od štaba interventne jedinice policije u gradu Cizre u provinciji Sizre.

Pretpostavlja se da ima još povrijeđenih, ali i poginulih. Fotografije objavljene na društvenim medijima prikazuju višespratnicu pod ruševinama. Još uvijek nije zvanično potvrđeno ko je izveo napad, ali turski mediji okrivljuju Kurdistansku radničku partiju PKK.

Dvanaest vozila hitne pomoći i dva helikoptera su upućena na mjesto nesreće, prenosi Hurriyet list.

Eksplozija je izazvala veliku materijalnu štetu na zgradi policije, a dogodila se u četiri sata po lokalnom vremenu. Turske snage su na meti niza napada PKK-a u posljednje vrijeme s obzirom na to da je dvogodišnji prekid vatre okončan u julu 2015. godine.

Od tada, jugoistočna Turska se suočava s najgorim vidom nasilja u posljednjih 20 godina, a posljednje dolazi kada se vojska oporavlja od velike čistke nastale nakon pokušaja puča u julu. Kao i protiv PKK-a, Turska se bori i protiv takozvane Islamske države, čiji su militanti izveli niz krvavih napada u proteklih godinu dana.

PKK, koja je zabranjena u Turskoj, pokrenula je pobunu 1984. godine, navodeći rasprostranjenost zlostavljanja i diskriminaciju Kurda od turskih vlasti.