Španska kraljica
0

Termin "brak" nije za homoseksualce

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Španska kraljica Sofija odbacuje u knjizi koja je u četvrtak promovirana u Madridu upotrebu termina "brak" za homoseksualne parove čija je zajednica legalizirana u Španiji u junu 2005.

"Ako te osobe žele da žive zajedno i da se oblače kao mladenci, oni na to imaju pravo prema zakonima u njihovoj zemlji, ali neka to ne zovu brakom, jer to nije brak", kaže vladarka u knjizi "Kraljica izbliza" koju je napisala španska novinarka Pilar Urbano.

Zakon o braku između osoba istog pola koji je donijela socijalistička vlada Josea Luisa Rodrigueza Zapatera usvojio je španski parlament 30. juna 2005.

Zakon je izazvao protivljenje Katoličke crkve i jednog dijela desne Narodne stranke.

"Kraljica Sofija ima pravo da iznosi svoje mišljenje, da kaže šta misli. To je njen osobni stav", kazala je u četvrtak Pilar Urbano na promociji knjige.

U knjizi objavljenoj u 100.000 primjeraka, supruga kralja Juana Carlosa "je željela da pokaže modernu sliku monarhije", objašnjava novinarka.

Kraljica Sofija, koja će 2. novembra proslaviti 70. rođendan, na stranicama knjige se dotiče svih tema, homoseksualnosti, eutanazije, abortusa, ali na njih baca konzervativan pogled.

Ipak, kraljica se raduje zbog mogućnosti da 4. novembra Barack Obama bude izabran za američkog predsjednika: "smatram da je to fantastično što se američko društvo razvilo dotle da preda Bijelu kuću u ruke crnca.