Svijet
44

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK / Terapeut zlostavljao autističnog dječaka tokom terapija

Klix.ba
Britanski terapeut Stephen Jacobs optužen je za zlostavljanje trogodišnjeg autističnog dječaka tokom terapija. Jacobs je uhvaćen zahvaljujući snimku s kamere koju su dječakovi roditelji postavili u sobi za posjetioci u svojoj kući.

Na snimku koji je snimljen u domu porodice Lowe u Wisconsinu vidi se Jacobs kako udara dječaka u glavu, te gura jasutkom.

Prema optužnici, Jacobs je jedan od terapeuta koji je liječio malog Caedena koji pati od autizma i ne može komunicirati sa svojim roditeljima. Dječakova mama Stephanie rekla je da je sa suprugom odlučila postaviti kameru nakon što se dječakovo stanje nije poboljšalo, već pogoršalo. Sumnjala je da nešto nije uredu, a kada je vdijela snimak doživjela je šok.

"Da nismo postavili kameru nikada ne bismo znali. Riječ je omom sinu. On zaslužuje terapiju koja mu je obećana i zaslužuje više nego što su mu pružili. Ovo se moglo dogoditi bilo gdje i bilo kome", rekla je majka. Stephanie je pozvala i roditelje druge djece s kojima je Jacob radio i obavijestila ih o svemu.

Policija je izdala saopćenje u kojem se kaže kako je istraga otvorena i da do sada nisu imali novih slučajeva povezanih s ovim terapeutom.

Jacobs je izjavio kako je učio za ispit na koledžu te da se ne sjeća da je povrijedio dječaka.