Svijet
0

Tenzije u Persijskom zaljevu izmađu SAD-a i Irana

SRNA
Američki zvaničnici izjavili su danas da u vojna pojačanja u Persijskom zaljevu spada raspoređenje vojnih brodova, borbenih aviona "F-22" i nove amfibijske baze za pokretanje napada specijalnih snaga.

"Poruka Iranu je: Ni ne razmišljajte o tome da zatvorite moreuz. Raščistit ćemo mine. Ne razmišljajte o tome da pošaljete glisere da izazivaju naše brodove ili one koji su na komercijalnim rutama. Poslat ćemo ih na dno Zaljeva," rekao je neimenovani zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Američka mornarica je u spornoj oblasti udvostručila broj svojih brodova za čišćenje mina dok je poslat i brod za amfibijsko pristajanje.

Iranski mediji javili su ranije da je Teheran izvršio uspješnu probu projektila srednjeg dometa koji bi mogao da pogodi Izrael kao odgovor prijetnje vojnom akcijom neke druge zemlje.

Iran je najavio održavanje raketne vježbe "Veliki prorok sedam" nakon što je 1. jula na snagu stupio embargo EU na uvoz iranske nafte.

Cilj embarga EU je vršenje pritiska na Iran da odustane od obogaćenja uranijuma za koje Zapad sumnja da je usmjereno za razvoj atomskog naoružanja.

Grupa poslanika u iranskom parlamentu juče je iznijela nacrt zakona u kojem se ta zemlja poziva da pokuša da zaustavi naftne tankere, koji prolaze kroz Ormuski moreuz i idu ka zemljama koje podržavaju sankcije.

Analitičari smatraju da iranski parlament ima relativno slaba ovlaštenja i da prijedlog ne može postati zakon ukoliko to ne odobri iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamenei.