Libija
0

Tenkovima na pobunjenike u Zaviji

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Snage lojalne libijskom vođi Moameru Gadafiju otvorile su danas tenkovsku vatru na stambena naselja u gradu Zavija, na zapadu zemlje, dok se u cijeloj zemlji vode žestoke borbe pobunjenika i vladinih trupa.

"U grad je ušlo više od 15 oklopnih vozila i tenkova. Svjedoci smo sukoba kakvi nisu viđeni u Iraku", rekao je jedan očevidac.

On je dodao da snage Gadafija otvaraju vatru iz svih naoružanja na civile i da je riječ o pravom genocidu. Prema izjavama očevidaca, u sukobima u Zaviji do sada je poginulo najmanje 50 osoba. U međuvremenu, pobunjeničke snage na istoku Libije saopštile su danas da poslije zauzimanja grada Ras Lanuf, centra naftne industrije na istoku zemlje, napreduju ka zapadu zemlje.

Pobunjenici su rekli da njihove snage sada kontrolišu mali grad Bin Džavad, oko 60 kilometara zapadno od Ras Lanufa. Bin Džavad nalazi se oko 525 kilometara istočno od Tripolija. Prema drugim izvorima, pobunjeničke snage zauzele su teritorije i izvan Bin Džavada.

"Naše snage su i u Haravi, oko 15 kilometara od Bin Džavada", rekao je jedan očevidac Reutersu.

Vladine snage upotrijebile su juče suzavac kako bi iz centra Tripolija rastjerale više stotina demonstranata. Opozicija je prethodno pozvala da se poslije tradicionalne molitve petkom održe novi protesti, javlja mreža BBC. Snage lojalne pukovniku Gadafiju širom glavnog grada su postavile kontrolne punktove na kojima zaustavljaju i pregledaju vozila, a ulicama kruže i brojni pripadnici tajne policije. 

Stranim novinarima nije dozvoljeno da napuste svoje hotele, a internet je potpuno je prekinut. Televizija Al Jazeera javila je da je u jučerašnjem napadu vladinih snaga na jedno stovarište oružja u Bengaziju pod kontrolom pobunjenika poginulo 17 osoba. Portparol pobunjenika i lokalni medicinski izvori rekli su da je u skladištu odjeknula snažna eksplozija i da je ranjeno najmanje 12 lica.
Za sada nije poznato više detalja o događajima u gradu koji je glavno uporište Gadafijevih protivnika.