Sirija
0

Tenkovi ulaze u Alepo

SRNA
Tenkovi sirijske armije počeli su danas da ulaze u jugozapadne okruge grada Alepa, na početku ofanzive protiv pobunjenika, saopštili su aktivisti.

Oni navode da je jutros intenzivirano bombardovanje područja pod kontrolom pobunjenika i da grad nadlijeću vojni avioni na niskim visinama.

Reporter Bi-Bi-Si-ja sa lica mjesta javio je da čitave porodice napuštaju grad i da pristižu izvještaji o velikom broju žrtava.

Zapadne države upozorile su ranije na mogući masakr u Aplepu, najvećem gradu u Siriji po broju stanovnika.

Pobunjenici tvrde da su uništili veliki broj tenkova, ali ti navodi ne mogu da se provjere iz nezavisnih izvora.

Dopisnici su javili da su pobunjeničke snage malobrojnije i lošije naoružane od snaga lojalnih predsjedniku Basharu al Assadu. Aktivisti su izvijestili da se trenutno vode sukobi u okruzima Salah al Din i Hamdanijeh, nedaleko od centra grada.

Pobunjenici su u gradu tokom ove sedmice priveli najmanje 100 sirijskih oficira, vojnika i pripadnika milicije, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Londonu.

Susjedna Turska pozvala je međunarodnu zajednicu da preduzme korake i zaustavi pripreme sirijske vojske za akciju u ovom dvoipomilionskom gradu.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je kasno sinoć da svijet ne može nijemo posmatrati gomilanje vojnih snaga u okolini Alepa i Asadove prijetnje da će upotrijebiti hemijsko oružje protiv spoljnih snaga.

Komesar UN za ljudska prava Navi Pilaj apelovala je na sirijske snage bezbjednosti i pobunjenike da poštede civile u Alepu i izrazila duboku zabrinutost povodom "sve izvjesnijeg velikog okršaja“ u ovom gradu.