Recep Tayyip Erdogan
0

"Temelji za atomsku centralu Akkuyu krajem aprila ili početkom maja"

FENA
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Izgradnja temelja za tursku atomsku centralu Akkuyu počet će krajem aprila ili početkom maja, najavio je u srijedu turski premijer Recep Tayyip Erdogan na susretu s ruskim premijerom Vladimirom Putinom u Moskvi.

''Želimo blagovremeno početi realizaciju projekta izgradnje atomske elektrane, krajem aprila ili početkom maja moći ćemo položiti temelje toga kompleksa'', rekao je turski premijer, prenosi agencija Itar-Tass.

''Vjerujemo da ćemo nakon donošenja odgovarajućih mjera i izbora prave lokacije za gradnju te realizacijom dobro razrađenog projekta i osiguranjem eksploatacije u potpunosti ispravno provesti taj projekt'', kazao je Erdogan, dodajući pritom da se' 'uočavaju određeni napori 'zelenih 'za sprečavanje projekta''.

Ranije u srijedu u Moskvi je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, govoreći o situaciji oko centrale Fukushima 1 u Japanu, rekao da je sada "na gradnju novih atomskih centrala usmjerena ogromna pažnja", a da se projekt za Akkuyu mnogo razlikuje od centrala koje su eksploatirane u Japanu.

"Naše zemlje se nalaze u zonama povećanoga seizmološkog rizika, ali principi koji su unijeti u projekt omogućuju da se izbjegne utjecaj najrazornijeg potresa", rekao je Medvedev. "Nikakve radikalne revizije mjera sigurnosti za centralu u Akkuyu nema, oni su i tako dovoljni", dodao je.

Tokom susreta s turskim premijerom Putin je rekao da se suradnja u energetici ne ograničava samo na izgradnju atomske centrale, već predviđa i suradnju u oblasti nafte i plina. Kazao je da je bez obzira na komplikacije u svjetskoj privredi robna razmjena između dvije zemlje povećana za blizu 30 posto.

Pres-služba Kremlja je saopćila da je po rezultatima 2010. godine Rusija drugi po značaju vanjskotrgovinski partner Turske, koja je na sedmom mjestu u vanjskoj trgovini za Rusiju, kao i da je robna razmjena iznosila više od 25 milijardi dolara.