Svijet
0

Telefonski razgovor Bush - Putin o Iranu i Koreji

FENA
Američki predsjednik George W. Bush i njegov ruski kolega Vladimir Putin su se u ponedjeljak u telefonskom razgovoru saglasili da trebaju ostati jedinstveni u stavovima o iranskom i sjevernokorejskom predmetu, saopćio je zvaničnik Bijele kuće.

"Predsjednici Bush i Putin su se složili o važnosti jedinstvenih stavova u njihovim naporima da se zatraži od Irana da odustane od aktivnosti na obogaćivanju urana i da počnu pregovori o poticajnim mjerama", rekao je ovaj zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

"Predsjednici su također razmatrali mogućnost ispaljivanja sjevernokorejske dalekometne rakete i dogovorili se da i dalje kontaktiraju o tom pitanju", dodao je on.

Uime šest velikih sila - SAD-a, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Njemačke, Evropska unija je dala rok Iranu do 29. juna da odgovori na ponudu o suradnji u razmjenu za prekid obogaćivanja urana, saopćili su diplomati iz Beča.

Iran je ponovio da odbija prekinuti aktivnosti na obogaćivanju urana, što je uvjet koji Zapad postavlja prije svakog pokretanja pregovora..

Washington je također ocijenio da ispaljivanje raketa dugog dometa Sjeverne Koreje predstavlja "provokaciju". Ambasador SAD pri UN-u John Bolton je izjavio da će konsultirati svoje partnere iz Vijeća sigurnosti o eventualnim mjerama koje treba poduzeti u slučaju da Sjeverna Koreja pristupi ispaljivanju te rakete.