Svijet
0

Tel Aviv pozdravio isključenje Teherana iz SWIFT-a

SRNA
Izraelski ministar finansija Juval Stajnic pozdravio je danas isključenje iranskih banaka iz mreže međunarodnih finansijskih transfera.

Stajnic je naglasio da ova odluka nanosi "težak udarac iranskoj ekonomiji" i "bitno otežava uvoz i izvoz nafte".

"Ova odluka može izazvati kolaps u iranskoj ekonomiji. Da li je to dovoljno? Ne znam. Da li je odluka značajna i da li će uticati na njihovu izdržljivost? Bez sumnje ova odluka predstavlja veoma dramatičan korak", rekao je Stajnic.

Novom mjerom obuhvaćene su sve iranske banke, čija su sredstva u EU već zamrznuta, među kojima je i Centralnu banka te nekoliko trgovinskih investitora.

Organizacija "Društvo za svjetsku međubankarsku telekomunikacviju" (SWIFT) saopštila je da odluka stupa danas na snagu u 17.00 časova.

Države članice EU saglasile su se 15. marta sa uvođenjem mjere u sklopu zajedničkih napora sa SAD za vršenje pritiska na Iran zbog sporne namjene nuklearnog programa za koju Zapad sumnja da je pokriće za proizvodnju atomskog naoružanja. Iran negira optužbe i insistira na tome da je nuklearni program namijenjen u miroljubive svrhe, prvenstveno za stvaranje električne energije.

SWIFT je saopštio da mora da poštuje zahtjeve EU jer je registrovan u Belgiji, koja je članica EU i podliježe zakonima te zemlje.