Iran
0

Teheran zabranio kupovinu ruskih polovnih aviona

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iranske vlasti su zbog sve učestalijih nesreća zabranile lokalnim aviokompanijama da iznajmljuju i kupuju, direktno ili preko posrednika, polovne avione ruske proizvodnje, objavljeno jeu srijedu u Teheranu.
  • Na osnovu novog propisa, koji je u nedjelju stupio na snagu, zabranjeno je iznajmljivanje ili kupovina korištenih ruskih aviona za popunjavanje avioflote zemlje, izjavio je direktor iranske Organizacije civilnog vazduhoplovstva Muhamed Ali Ilkhani. U nekoliko prethodnih mjeseci u Iranu su se dogodile dvije velike nesreće u kojima su učestvovali avioni ruske proizvodnje.

Krajem jula pri sletanju letjelice IL-52, u vlasništvu kazahstanske kompanije DETA Air, koju je iznajmila iranska Aria Air, zapalila se šasija zbog čega je avion skliznuo sa staze i udario u ogradu. Tom prilikom poginulo je 17 osoba.

Sredinom jula avion Tu-154M iranske kompanije Caspian Airlines na redovnoj liniji Teheran-Jerevan srušio se 200 kilometara od iranske prijestolnice. Svih 168 putnika i članova posade je poginulo.

Zbog ekonomskih sankcija koje su uvele SAD i evropske zemlje, Iran nema prava da kupuje avione koji imaju više od 10 posto dijelova evropske ili američke proizvodnje.

Iranske aviokompanije su, međutim, pronašle način da prevaziđu zabranu EU-a i SAD-a, tako što iznajmljuju avione od kompanija registrovanih u Ukrajini. Tako je ukrajinski prevoznik Bukovina iranskim aviokompanijama već izjamio četiri američka aviona tipa McDonnell Douglas MD-83, a uskoro se očekuju još tri letjelice tog tipa i pet airbusova A300-600.

Usluge ukrajinske aviokompanije u Iranu koriste aviokompanije Chabahar Airlines, Kish Air, Air Fars, Eram Air, i Caspian Airlines.