Svijet
0

Teheran u Tursku šalje slabo obogaćeni uran

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran je spreman da prebaci 1 200 kilograma svog slabo obogaćenog urana u Tursku u zamjenu za nuklearno gorivo za istraživački reaktor u Teheranu, izjavio je danas portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Ramin Mehmanparast.

Agencija France Presse javila je da su šefovi diplomatija Irana, Turske i Brazila potpisali sporazum o prebacivanju slabo obogaćenog urana.

Iranski mediji javili su jutros da sastanku u Teheranu prisustvuju iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad, brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva i turski premijer Tayyip Erdogan.

Prema javljanju iranske novinske agencije FARS, sastanku takođe prisustvuju šef iranske diplomatije Manouchehr Mottaki i glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Saeed Jalili.	

Mehmanparast je dodao da će Iran u roku od sedam dana o ovom sporazumu obavijestiti Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA).

Tokom protekle godine zapadne sile su predložile da Iran prebacuje svoje zalihe slabo obogaćenog urana u Rusiju i Francusku, gdje bi bio prerađen u oblik koji se može iskoristiti u istraživačkom reaktoru i potom vraćen u Teheran.

Prijedlog je bio pokušaj da se omogući Iranu da ima koristi od nuklearne energije, a da pri tome ne izaziva zabrinutost da teži ka proizvodnji atomskog naoružanja. Međutim, Teheran je odbacio tu mogućnosti.