Ojačane pomorske snage
0

Teheran priprema čamce za samoubilačke napade

SRNA
Iran je ojačao svoje pomorske snage u Persijskom zalivu i pripremio je čamce, koji mogu biti upotrijebljeni u samoubičačkim napadima, ali ih američka mornarica može spriječiti u namjeri da blokiraju Ormuski moreuz, rekao je danas komandant američkih pomorskih snaga u regionu viceadmiral Mark Fox.

Iran je u proteklih nekoliko sedmica iznio više prijetnji da će, u slučaju prekida trgovine naftom zbog uvedenih sankcija ili napada na nuklearna postrojenja zbog sporne namjene programa, omesti brodski saobraćaj u Persijskom zaljevu ili da će napasti američke snage.

"Povećali su broj podmornica i brzih plovila. Neki od ovih manjih čamaca opremljeni su velikom bojevom glavom koja može biti upotrijebljena kao samoubilačka eksplozivna naprava. Iranci imaju veliki arsenal pomorskih mina. Pratili smo njihovu zainteresovanost u razvoj sopstvenih dalekometnih balističkih raketa, raketa srednjeg i kratkog dometa i, naravno, njihovog nuklearnog programa", rekao je Fox, koji je na čelu baze američke Pete flote u Bahreinu.

Prema njegovim riječima, Iran sada ima deset manjih podmornica.

EU je tokom prošlog mjeseca uvela sankcije na iransku naftu i ta mjera treba da bude okončana do 1. jula. SAD i EU uvele su novu rundu sankcija iranskoj Centralnoj banci, čime je otežano da zemlje Teheranu plaćaju za naftu i Iranu da plaća uvezenu robu.