Završene vojne vježbe
0

Teheran izvršio ispaljenje dalekometnog projektila

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Komandant iranske mornarice Mahmud Musavi izjavio je danas da je Iran tokom posljednjeg dana vojnih vježbi izvršio probno ispaljenje dalekometne rakete.

"Tokom današnje vježbe izvršili smo probno ispaljenje projektila Kader, koji je uspješno uništio prethodno utvrđenje ciljeve u Zalivu", rekao je Musavi, prenosi iranska novinska agencija IRNA.

Iran je održao desetodnevnu pomorsku vježbu u vrijeme pojačanih tenzija sa zapadnim silama o  namjeni svog nuklearnog programa i Musavi je tokom vikenda saopštio da su uspješno izvršena probna ispaljenja projektila srednjeg dometa kopno-more.

Teheran je tokom protekle sedmice zaprijetio da će blokirati prolaz naftnim tankerima kroz Ormuski moreuz u slučaju uvođenja sankcija na izvoz nafte zbog spornih aktivnosti u nuklearnom programu. EU je saopštila da razmatra da Iranu uvede embargo , koji su SAD već uvele, na uvoz iranske nafte.

Američka Peta flota saopštila je da neće dozvoliti nikakvo ometanje pomorskog saobraćaja na ovoj veoma važnoj ruti pomorskog prevoza nafte.