Press TV
0

VIDEO / Teheran ispalio projektil srednjeg dometa

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Iran je ispalio raketu srednjeg dometa, samo dan nakon što je Revolucionarna garda u sklopu vojnih vježbi ispalila projektil kratkog dometa - javila je danas državna televizija.

Iranski satelitski kanal na engleskom jeziku Press TV javio je da je Garda ispalila projektila "Shahab 1 i 2" koji imaju domet između 300 i 700 kilometara, te da će raketa sa dužim dometom biti ispaljena kasnije tokom dana.

Analitičari navode da sve ukazuje na to da će biti ispaljen projektil "Shahab 3" za koji iranski zvaničnici navode da ima domet oko 2.000 kilometara.

Ovaj projektil posljednji put je probno ispaljen sredinom 2008. godine.

Iranske vojne vježbe dešavaju se u vrijeme povećanih tenzija u sporu Teherana i Zapada oko namjene nuklearnog programa,  jer je Islamska republika krajem prošle sedmice objavila da posjeduje i drugo postrojenje za obogaćenje uranijuma.

Zapadne zemlje na čelu sa SAD sumnjaju da Iran pod okriljem civilnog nuklearnog programa pokušava da razvije atomsko naoružanje što Teheran negira tvrdeći da je program isključivo namjenjen u civilne svrhe prvenstveno za stvaranje električne energije.