Sud u Washingtonu
0

Ted Stevens kriv za davanje lažnog iskaza

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Washingtonu je završeno suđenje republikanskom senatoru s Aljaske Tedu Stevensu, koji je bio optužen za davanje lažnog iskaza na imovinskoj kartici koju su svake godine obvezni ispuniti svi članovi Kongresa.

Porota je odlučila da je Stevens kriv po svih sedam tačaka optužnice, zbog toga što je zatajio porijeklo poklona koje je primio od nekih poslovnih ljudi s Aljaske.

Suđenje je trajalo mjesec dana. Za kaznena djela iz optužnice 84-godišnji Stevens mogao bi dobiti i do 35 godina zatvora, ali smjernice savezne vlade za ovakve slučajeve predviđaju znatno manju kaznu, uključujući i uvjetnu.

Vrijednost primljenih a zatajenih poklona je oko 250 hiljada dolara, a riječ je mahom o renoviranju njegove kuće koju Stevens nije platio, već je bila svojevrsni poklon.

Ted Stevens je inače senator s najdužim stažem u ovom sazivu Kongresa – u Senatu je od 1968. godine. Za novi se mandat natječe i ove godine, što mu zakon dopušta bez obzira na presudu izrečenu u ponedjeljak.

Senat Sjedinjenih Država treba odlučiti hoće li Stevens ako pobijedi na izborima, biti smijenjen s položaja. Za to se treba izjasniti dvije trećine Senata.

Ankete pokazuju da je utrka između Stevensa i demokrata Matta Begicha, gradonačelnika mjesta Anchorage na Aljasci, prilično neizvjesna.

Posljednji put je neki senator bio osuđen za neko kazneno djelo 1981. Tada je to bio demokrat iz New Jerseyja Harrison Williams, prenosi VoA, koji je bio osuđen za primanje mita. Podnio je ostavku prije no što je Senat glasao o njegovoj smjeni s položaja.