Svijet
0

Tbilisi: Rusija priprema vojnu intervenciju

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Gruzija je danas ocijenila upućivanje ruske vojske u Abhaziju radi obnavljanja željezničke infrastrukture kao još jedan agresivan korak prema Tbilisiju usmjeren protiv teritorijalne cjelovitosti Gruzije.

"Nema sumnje da ruska strana jača vojnu infrastrukturu radi početka vojne intervencije", rekao je na specijalnom brifingu zamjenik ministra inostranih poslova Gruzije Grigol Vašadže, dodajući da za obnovu željezničke pruge nije potrebna vojska, "osim ako se ne vrši priprema za vojnu intervenciju".

"U toku je aneksija Abhazije u svim pravcima - trgovinska, pravna, socijalna, ekonomska, a tome se sada dodaje i krajnje opasna vojna komponenta", rekao je Vašadže, ocjenjujući kao "potpunu demagogiju" navode ruskog Ministarstva odbrane da se uvođenje inženjerijskog bataljona obavlja iz humanitarnih pobuda.

Najavljujući da će Rusiji biti uložen oštar protest, Vašadže je dodao da je bataljon u Abhaziju upućen bez usaglašavanja sa vladom Gruzije.

"Počet ćemo rad sa zemljama našim prijateljima da damo što skoriji odgovor na agresivna djejstva Rusije", rekao je zamjenik šef gruzijske diplomatije.

U New Yorku je sinoć održana zatvorena sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija na kojoj se na zahtjev Tbilisija raspravljalo o incidentu sa obaranjem gruzijske špijunske letjelice 20. aprila, za koju i Posmatračka misija UN tvrdi da je oborena vatrom iz ruskog aviona.

Poslije sjednice, na kojoj nisu donesene nikakve odluke, stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin rekao je da analiza eksperata UN sadrži niz nedostataka i da su zaključci napravljeni "na osnovnu nepotpune i fragmentarne informacije, koja ne ulijeva povjerenje, a koju je dostavila gruzijska strana".

Ambasador Čurkin je, istovremeno, optužio Sjedinjene Američke Države da podstiču Gruziju na pripremu novih provokacija, izjavama kako Moskovski sporazum o prekidu vatre i razdvajanju sukobljenih snaga Gruzije i Abhazije iz 1994. nedovoljno jasno propisuje da li su zabranjeni letovi bespilotnih aviona.

Ruski diplomat je rekao da, osim SAD-a, niko nije dovodio u sumnju okolnost da je let špijunskih aviona iznad zone konflikta u suprotnosti sa Moskovskim sporazumom.

Gruzijski ambasador Irakli Alasanija, međutim, tvrdi da su zvanični Tbilisi na sjednici podržale SAD, Francuska i Belgija.