Svijet
0

Taylor bojkotirao početak suđenja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši liberijski predsjednik Charles Taylor, optužen za orkestriranje neizrecivim zločinima tokom krvavog građananskog rata u susjednom Sijera Leoneu, izjavio je u ponedjeljak kako ne vjeruje da će imati pošteno suđenje i bojkotirao je njegov početak.

U pismu pročitanom pred sudom, Taylor navodi kako je bio spriječen da se vidi sa svojim izabranim advokatom i da je od suda imenovani advokat nadjačan proširenim timom tužbe, javio je AP.

"Svojevremeno sam imao povjerenje u sposobnost suda da donese pravdu.¸Kako je vrijeme prolazilo, postajalo je jasno da je to povjerenje bilo pogrešno zasnovano", navodi Taylor u pismu.

Njegov dodijeljeni advokat Karim Khan izjavio je kako je Taylor odlučio da se sam zastupa. Khan je prikupio svoje dosjee odbrane i napustio je sudnicu.

Sud je naredio da se suđenje nastavi, a glavni tužilac Stephen Rapp počeo je s uvodnim izlaganjem.

Tužioci iz Liberiji susjednog Sijera Leonea opisuju Taylora kao osobu koja je najodgovornija za građanski rat u njihovoj zemlji koji se uglavnom vodio za dijamante u toj zemlji. Charles Taylor odbacio je sve tačke optužnice koje uključuju silovanje, mučenje i zloupotrebu maloljetnih vojnika u sukobu koji trajao deset godina i u kojem je više od 50 hiljada ljudi izgubilo život. Charles Taylor je napustio Liberiju 2003. godine kada je otišao u Nigeriju. Tamošnje vlasti su ga uhapsile prošle godine, poslije čega su ga izručile Sijera Leoneu odakle je prebačen u Haag.