Svijet
0

Tariq Aziz štrajkuje glađu

FENA
Tariq Aziz
Tariq Aziz
Bivši ministar iračkog diktatora Saddama Husseina Tariq Aziz, kojega je irački visoki kazneni sud u utorak osudio na smrt, od četvrtka štrajkuje glađu, izjavio je njegov sin u petak u Ammanu.

"Moj otac i još 25 zatvorenika od četvrtka štrajkuju glađu“, izjavio je Ziad Aziz, koji živi u Ammanu, kao član bliže porodice bivšeg iračkog premijera.

Zatvorenici su započeli štrajk glađu kada su "shvatili da ih u petak neće moći posjetiti bliska rodbina“, pošto nakon presude "nisu prebačeni u zatvor“, objasnio je on.

Tariq Aziz i ostali zatvorenici "nalaze se još uvijek, nakon izricanja presude, u prostorijama suda u zelenoj zoni“, precizirao je on.

"Vlasti to pravdaju činjenicom da je osiguranje koje treba pratiti njihov konvoj zauzeto zbog smrti Ibrahima Abdela Sattara u zatvoru", bivšeg glavnog vojnog zapovjednika.

"Moj otac nije mogao da primi u posjetu prijatelje koji je trebalo da mu donesu lijekove, časopise i knjige koje smo mu poslali iz Ammana“, dodao je Ziad Aziz, naglasivši da je mjesečno dozvoljena samo jedna posjeta, posljednjeg petka u mjesecu.

"Nedopustivo je da on mora čekati kraj novembra da bi dobio lijekove“, rekao je on.

Sedamdesetčetverogodišnji Tariq Aziz, narušenog zdravlja, zatvoren je otkako se predao krajem aprila 2003. godine, mjesec dana nakon američke invazije na Irak.

Aziz je osuđen na smrt kada i dva druga stupa režima Saddama Husseina, bivši ministar unutarnjih poslova Saadoun Shaker i bivši sekretar diktatora Abed Hmoud.