Šrii Lanka
0

Tamilski tigrovi proglasili primirje

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Pobunjenici iz Tamilskih tigrova u Šri Lanki u nedjelju su proglasili jednostrano prmirje dok ih je vojska okružila na malom komadu zemlje skupa s desecima hiljada civila, ali je tu ponudu vlada odmah odbacila.

"Suočeni s humanitarnom krizom bez presedana i odgovarajući na pozive UN-a, EU-a, vlada Indije i drugih zemalja, Osobodilački tigrovi tamilskog Elama (LTTE) objavljuju jednostrano prmirje", navodi se u saopćenju LTTE.

Vlada je odgovorila tvrdnjom da se pobunjenici moraju predati ili će biti uništeni.

"To je kao šala. Oni se ne bore s nama, oni bježe pred nama. Nema potrebe za primirjem. Oni se moraju predati. I to je to", izjavio je Reutersu ministar odbrane Gotabaya Rajapaksa u telefonskom intervjuu.

Vodeći UN-ov humanitarni zvaničnik John Holmes doputovao je u Šri Lanku u subotu u jeku porasta pritisaka na LTTE da se preda, i vladi da zaustavi ofanzivu kojom želi uništiti neprijatelja s kojim se bori od 1983.

Deseci hiljada civila ostali su blokirani na malom komadu obale načičkanom kokosovim stablima, bivšom zonom zabrane vatre koju je proglasila vojska i koja je postala posljednje bojište najdugotrajnijeg azijskog sukoba.

Zabrinutost međunarodne zajednice raste zbog stanja civila koje drži LTTE, a više od 100.000 ih je pobjeglo nakon što su vojnici u ponedjeljak probili barikade napravljene od zemlje.

U internom izvještaju UN-a navodi se da je skoro 6.500 civila ubijeno u borbama od kraja januara.