Svijet
0

Talijanski zvaničnik: Više od 900 migranata spašeno na moru, jedna osoba poginula

FENA
Više od 900 migranata spašeno je u jednom danu iz tri nakrcana broda na putu ka Evropi iz sjeverne Afrike, saopćio je u četvrtak zvaničnik obalne straže. Jedno tijelo je izvučeno iz mora.

"Svi migranti su spašeni u srijedu", kazao je zvaničnik ne pružajući detalje o poginulom migrantu kao i o nacionalnosti ostalih.

"Nijedan brod nije primjećen u četvrtak jer su se vremenski uslovi na moru pogoršali", kazao je on, prenosi agencija Reuters.

Dok je Libija zahvaćena haosom krijumčari ljudima imaju sve veću slobodu da ukrcavaju migrante na nesigurne brodove i očekuje se da će ukupna brojka dolazaka u Italiju u 2015. godini dostići 200.000 ljudi, što je povećanje od 30.000 u odnosu na prošlu godinu, navodi se u prognozama ministarstva unutrašnjih poslova.

Italija snosi najveći teret mediteranske spasilačke operacije dok EU vrši pritisak na ostale države članice da pravednije podijele breme putem sistema kvota za tražioce azila.

Dva broda talijanske obalne straže i jedan trgovački brod čija zemlja porijekla nije objavljena spasili su 328 migranata iz broda u malteškim vodama u srijedu. Francuski patrolni brod koji učestvuje u misiji Triton EU spasio je 297 ljudi, među kojima su 51 žena i dijete.

Konačno, talijanski mornarički brod spasio je 286 ljudi i izvukao jedno tijelo. Svi migranti dovedeni su ili će biti dovedeni u talijanske luke, saopćila je obalna straža.

Izbjeglice koje bježe pred ratom i političkim progonom, i ekonomski migranti u očajničkoj potrazi za boljim životom pohrlili su u Italiju u ovoj godini, s približno 35.000 dolazaka do prve sedmice maja, procjenjuje UN-ova agencija za izbjeglice.

U destinacije za migrante također spadaju Grčka, Španija i Malta do kojih je brodovima došlo ukupno 62.500 migranata u ovoj godini. Sirijci čine trećinu ukupnog broja migranata, a na Afganistance i Eritrejce otpada po 10 posto od ukupne brojke.

Broj poginulih ili nestalih u ovoj godini iznosi oko 1.800 u poređenju s 3.500 tokom kompletne prošle godine, tvrdi Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR).