Svijet
0

Talijanski vrhovni sud presudit će o Berlusconijevoj konačnoj kazni

Klix.ba
Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
Advokati Silvija Berlusconija iznijeli su svoje posljednje argumente pred talijanskim sudom, kako bi poništili presudu koja je zaustavila političku karijeru nekadašnjeg premijera Italije.

Dugo očekivana odluka mogla bi katastrofalno oslabiti krhku koalicionu vladu Enrica Lette, koji se bori da donese mjere koje će Italiju izvesti iz recesije. Odluka suda očekuje se vrlo brzo.

Berlusconi je pozvao svoje pristalice da ne dopuste da odluka ometa rad Vlade, ali analitičari upozoravaju da je situacija nestabilna.

Centralnodesničarski zakonotvorci već su usporili rad u Parlamentu iz protesta zbog sudske odluke da slučaj bude pokrenut u julu umjesto najesen.

Bez podrške tih članova Parlamenta, koalicija neće imati dovoljno glasova da sprovede svoju zakonodavnu agendu, što bi moglo dovesti do novih izbora u zemlji.

Berlusconi i još tri osobe su optuženi u oktobru zbog poreznih prevara pri kupovini televizijskih prava za Berlusconijevu mrežu Mediaset. Osuđen je na četiri godine zatvora uz pet godina zabrane bavljenja javnim poslovima, što je potvrđeno u žalbi. Ukoliko talijanski vrhovni sud potvrdi presudu, Berlusconi će izgubiti svoje mjesto u Senatu, a zabranit će mu se i učestvovanje u izborima tokom zabrane rada. Državni tužilac je preporučio smanjenje zabrane na tri godine.