Svijet
0

Talijanska vlada protiv profesora La Sapienze koji se protive papi

FENA
Talijanska vlada lijevog centra zamjerila je u utorak, preko svog potpredsjednika i ministra kulture Francesca Rutellija, profesorima i studentima rimskoga sveučilišta La Sapienza njihovo protivljenje dolasku pape Benedikta XVI na otvaranje sveučilišne godine i želju da se mu zabrani dolazak na to sveučilište.

"Zahtjev da se ušutka Papu je nepojmljiv", rekao je Francesco Rutelli, upozoravajući one koji najavljuju prosvjede kako je "svima u interesu sačuvati mjesto kulture i znanosti od političkih prepirki".

Rutelli se pita kakvu "ideju o slobodi imaju oni koji misle zabraniti Benediktu XVI da govori na sveučilištu La Sapienza" te dodaje kako se "svako može ne slagati s drugim u političkoj raspravi, pa i u odnosu na ono što kaže Papa, ali zahtjev da ga se ušutka na javnom mjestu koje je prostorom izučavanja, obrazovanja i dijaloga, čini se neprihvatljivom".

Za Benedikta XVI, koji je desetljećima bio sveučilišni profesor, potpredsjednik vlade lijevog centra Romana Prodija kaže kako ima široku kulturu te da je, kao Papa, nasljednik svoga prethodnika na Petrovoj stolici, Bonifacija VIII, koji je osnovao sveučilište La Sapienza prije 705. godina.

Uprava sveučilišta pozvala je Benedikta XVI, koji bi trebao biti treći papa, poslije Pavla VI (1964.) i Ivana Pavla II (1991), koji dolazi na La Sapienzu, na otvaranje akademske godine 2007-2008., koje će se održati 17. januara. Reagirajući na to skupina profesora i studenata toga sveučilišta, jednog od najvećih u svijetu po broju studenata, potpisala je pismo u kojem se kaže kako "Benedikt XVI ne smije ući na sveučilište La Sapienza, jer je previše reakcionaran za to svetište znanosti".

U pismu rektoru Renatu Guariniju pobunjeni profesori iznose kako je 15. marta 1990, još kao kardinal Joseph Ratzinger, govoreći u Parmi kazao kako je "proces Crkve protiv Galileja bio opravdan i pravedan". Profesori iznose kako su kao znanstvenici "ozlojeđeni" Ratzingerovim riječima koje "vrijeđaju i ponizuju" te pozivaju na poništenje poziva Papi, prenijela je Hina.

Na sveučilištu su već izvješeni transparenti protiv Pape, a na dan njegova posjeta La Sapienzi održat će se prosvjedi i procesija (processione), nazvana "Frocessione", gdje je početak riječi promijenjen u početak pogrdnog izraza za homoseksualce.