Svijet
0

Talijanska policija na nogama zbog otmičara autobusa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Talijanska policija u srijedu je pokrenula široku potragu za trećim pripadnikom kriminalne skupine Albanaca, koji su u utorak poslijepodne na cesti u sjeveroistočnom dijelu Italije oteli autobus s 15 putnika, koji su srećom preživjeli otmicu, a otmičari su u pokušaju bijega zapalili vozilo.

"Više od sto talijanskih policajaca, uz pomoć pasa, pretražuje u srijedu cijelu zonu između regija Piemonte i Lombardia u potrazi za trećim otmičarom", izjavio je šef policije u Novari Salvatore Mulas, izrazivši nadu u skoro razrješenje slučaja.

Tri albanska imigranta ušla su naoružana pištoljem i s kantom benzina u utorak poslijepodne u autobus na pravcu Alessandra-Acqui Terme, na sjeveroistoku Italije, prijevozničke tvrtke Arfea. U autobusu je bilo petnaestak putnika, među kojima je bio i policajac izvan službe, koji je u pokušaju ometanja otmičara lakše ranjen. Otmičari su potom zapalili vozilo i pokušali pobjeći, no dvojicu je odmah uhapsila policija, dok se treći nalazi u bijegu, javila je Hina.

Uhapšeni Albanci, koje su tokom noći ispitali istražni suci, nisu do sada kažnjavani, dok je treći, za kojim se traga, Rusten Ahmeti, izašao iz zatvora San Vittore u Milanu 2006. godine. U krvi dvojice uhićenih pronađeni su tragovi kokaina, a navodno su otmicom autobusa trebali "nabaviti" hiljadu eura za plaćanje potrošene droge.