Svijet
0

Talijanska novinarka Sgrena ranjena nakon oslobađanja

NINA
Američka ophodnja pucala je sinoć u Bagdadu na automobil u kojem se nalazila tek oslobođena talijanska novinarka Giuliana Sgrena, pri čemu je ona ranjena, dok je poginuo jedan agent talijanske tajne službe.

Nesreća koja je šokirala talijansku javnost dogodila se dok je cijela Italija slavila zbog oslobađanja novinarke iščekujući njen povratak u domovinu.

Američka vojska u Iraku je potvrdila da su njeni vojnici jučer na putu za bagdadski aerodrom pucali na konvoj u kojem se nalazila talijanska novinarka Sgrena i da je tada ona ranjena, dok je jedan od njenih pratitelja poginuo, prenijeli su talijanski mediji dodajući da su u tom napadu ranjeni i vozač i još jedan talijanski agent.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi je potvrdio da su tajnog agenta ubili američki vojnici ubrzo nakon što je, poslije mjesec dana zatočeništva, oslobođena novinarka Sgrena.

On je na konferenciji za novinare rekao da je odlučio odmah pozvati američkog ambasadora u Rimu da bi dobio objašnjenje za taj, kako je naglasio, težak incident za koji neko mora preuzeti odgovornost. Prema njegovim riječima, pucnjava se dogodila na američkoj kontrolnoj tački u Bagdadu kada je Sgrena ranjena u rame.

Sgrena je oteta u Bagdadu 4. februara dok je pripremala reportažu o izbjeglicama iz Falluje. Mediji su prenijeli da je Sgrena oslobođena u "savršeno sinhroniziranom radu tajnih službi, raznih institucija, Vlade Italije i vlada nekih evropskih zemalja".

Avion talijanske Vlade kojim bi Sgrena trebala danas poslijepodne trebala stići u Rim krenuo je ka Bagdadu sinoć sa rimskog aerodroma.