Nakon 17 godina vegetiranja
0

Talijanka u bolnici u kojoj joj je dopušteno da umre

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Žena u središtu italijanske rasprave oko prava na smrt u utorak je prebačena u bolnicu u kojoj bi joj bilo omogućeno da umre nakon 17 godina u stanju vegetiranja.

Eluana Englaro je tokom noći prebačena u sjeveroistočni grad Udine, saopćio je porodični advokat Vittorio Angiolini, javio je AP.

Mala grupa aktivista protiv eutanazije okupila se ispred klinike u Leccu, u kojoj je ona ležala, nastojeći spriječiti ambulantno vozilo da krene, prikazali su televizijski snimci. Neki su vikali "Eulana, probudi se!"

Englaro je u stanju vegetiranja od saobraćajne nesreće 1992., kada je imala 20 godina. Njen otac vodi dugotrajnu sudsku bitku kako bi joj se uklonila cijev za infuziju, insisistirajući da je to njena volja.

Italijanski sud je prošlog ljeta odobrio njegov zahtjev, izazivajući političku oluju u toj katoličkoj zemlji.

Otac je nakon toga zatražio da se ona prebaci iz katoličke klinike u Lecccu u Udine, u grad iz kojeg potječe porodica. Vlada je, međutim, objavila dekret prošlog mjeseca u kojem naređuje državnim bolnicama da moraju brinuti za ljude u stanju vegetiranja, što je navelo barem jednu bolnicu u Udinama da odbije preuzeti Englaro.

Ona je tokom noći prebačena u privatnu kliniku La Quiete.

Ministar za socijalna pitanja Maurizio Sacconi izjavio je da vlada razmatra situaciju.

Italija ne dopušta eutanaziju. Pacijenti imaju pravo da odbiju tretman, ali nema zakona koji im dopušta da unaprijed daju direktive kakav tretman žele primati prije nego što postanu nesvjesni.

Slučaj je izazvao oštru reakciju Vatikana, koji se protivi eutanatziji. Papa Benedikt XVI izjavio je ovog vikenda da je eutanazija "lažno rješenje" za patnju.

Kardinal Javier Lozano Barragan, papin ministar zdravstva, izjavio je za novine La Repubblica da je uklanjanje Englarove cijevi za infuziju "ravno gnusnom zločinu i crkva će uvijek to glasno govoriti".