Svijet
0

Talijani žele reformu izbornog sistema

FENA
Čak 75 posto Talijana izjasnilo bi se na referendumu koji će biti održan između sredine aprila i sredine jula za reformu izbornog sistema kojom bi se Italija, gdje su stalno na vlasti nestabilne koalicije, mogla približiti praksi u zemljama s dvostranačkim sistemom poput Njemačke ili Španije, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni u ponedjeljak.

Istovremeno bi, prema anketi koju je od 18. do 20. januara provela firma ISPO za dnevnik Corriere della Sera, svaki deseti Talijan na referendumu glasao protiv reformi, dok bi se 15 posto uzdržalo od glasanja ili ne bi znalo za šta se opredijeliti.

Više od 600.000 ljudi potpisalo je peticiju za održavanje referenduma čiji bi ishod mogao dovesti do novih pravila u parlamentu i okončanja prakse nestabilnih koalicija malih stranaka, prenio je Reuters, podsjetivši da je Italija od Drugoga svjetskog rata imala 61 vladu.

Talijanski sistem proporcionalne zastupljenosti promijenjen je 1993. godine. U oba doma 75 posto poslanika bira se prostom većinom, dok se ostali biraju po proporcionalnom sistemu.

Bivši konzervativni premijer Silvio Berlusconi u strahu od poraza na izborima 2006. godine pribjegao je tim reformama da bi dobio više poslanika za pobjedničku koaliciju. Tako se dogodilo da je Romano Prodi pobijedio s malom većinom u Senatu.

Zbog "korektivnih mjera" koje odgovaraju velikim strankama, male stranke, čiji je glas odlučujući, strahuju sada da bi mogle biti istisnute iz parlamenta.