Svijet
0

Talibanski zapovjednik ubijen u akciji zajedničkih snaga

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Afganistanske i NATO-ove snage ubile su talibanskog zapovjednika u operaciji južno od Kabula, u pokrajini u koju su u ovoj godini pobjegli pobunjenici, saopćile su u utorak snage pod vodstvom NATO-a.

Zapovjednik Mohammad Bobi naređivao je samoubilačke bombaške napade i ima dugačak dosje mučenja i otmica afganistanskih civila u pokrajini Logar, saopćio je NATO.

Bobiju je pružena mogućnost predaje, ali je on umjesto toga napao kombinirane snage i ubijen je tokom sukoba u ponedjeljak uvečer, saopćio je NATO. Njegova pogibija je potvrđena u utorak, javio je AP.

Pokrajina Logar, južnije od pokrajine Kabul, postala je utočište talibana u ovoj godini. Mještani u pokrajini tvrde da vlada ima malo ili nimalo kontrole u pokrajini van njene prijestonice.

Predviđeno je da između 3.000 i 3.500 dodatnih američkih vojnika koji stignu u Afganistan u januaru bude razmješteno u pokrajinama Logar i Wardak, dvije regije u blizini Kabula u kojima je zabilježen veliki priliv militanata u ovoj godini.

Američki zapovjednici tvrde da će agresivno napadati militante u tim regijama i kako očekuju da će nasilje buknuti u predstojećim mjesecima kako se broj sukoba povećava.

Veliki autoputevi koji prolaze kroz Wardak i Logar izuzetno su opasni. Konvoji sa zalihama redovno se napadaju a militanti postavljaju privremene blokade na cestama u potrazi za vladinim službenicima ili strancima kako bih oteli ili ubili.