U 2008. godini
0

Talibani zaradili 470 miliona $ od opijuma

FENA
Talibani su samo u ovoj godini zaradili oko 470 miliona dolara od trgovine opijumom proizvedenim u Afganistanu, saopćili su u četvrtak Ujedinjeni narodi.

Prema procjeni UN-a, talibani zarađuju od 50 do 70 miliona dolara zahvaljujući tome što su ove godine uveli porez od 10 posto na aktivnosti poput uzgajanja maka, a između 200 i 400 miliona dolara ubiru od prerade i trgovine opijumom.

U izvještaju nije navedena zarada od trgovine kanabisom, koji se u Afganistanu također masovno proizvodi.

Novac od trgovine drogom se uglavnom koristi za finansiranje pobune protiv američkih i afganistanskih snaga, prenosi agencija Reuters.

Prihodi od droge rastu u trenutku kada talibani pojačavaju napade širom Afganistana, a posebno na jugu i istoku, duž granice s Pakistanom.

Pored toga što ostvaruju prihode od uzgajivača, prerađivača i trgovaca drogom, talibani prave i zalihe opijuma kako bi diktirali cijene, navedeno je u izvještaju.

Sve ovo pokazuje da ekstremisti nisu mnogo zabrinuti zbog napora afganistanskih vlasti i njihovih američkih saveznika da unište polja maka jer bi smanjenje proizvodnje uzrokovalo porast cijena narkotika na tržištu.

Usprkos smanjenoj proizvodnji opijuma, "talibani i druge antivladine snage zarađuju ogromne količine novca od trgovine drogom", saopćio je u ovogodišnjem izvještaju o opijumu u Afganistanu izvršni direktor UN-ovog Ureda za drogu i kriminal (UNODOC) Antonio Maria Costa.

On je ocijenio da bi afganistanska vojska, uz podršku NATO-a, mogla uspori proizvodnju i trgovinu opijumom uništavanjem laboratorija za preradu droge i konvoja koji prevoze robu.