Svijet
67

Talibani za vrijeme napada: Ubili smo svu djecu, šta sada da radimo?

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Za vrijeme napada na pakistansku školu talibanski teroristi su kontaktirali svoje komandante sa rečenicom "Ubili smo svu djecu, šta sada da radimo?".

Istraga koja je pokrenuta odmah nakon napada donijela je do sada nepoznate detalje, a jedan od njih je i dezorijentiranost terorista po pitanju daljih aktivnosti nakon što su ubili 132 djeteta i učitelja u Peshawaru, piše Daily Mail.

Prilikom likvidiranja nemoćnih, talibani su koristili automate i granate, a naređeno im je da ne aktiviraju svoje bombe u prslucima dok im se ne približe pakistanski vojnici.

Strahoviti detalji otkriveni su nakon identifikacije 16 talibanskih komandanata koji su rukovodili akcijom zauzimanja škole uz dirigovanje Umara Adizaia poznatijeg kao Umar Halifa, piše Daily Mail.

U toku je potraga za 17 rukovodilaca akcije, a vlasti su dozvolile izvršenja smrtnih kazni osuđenih za terorizam. To znači da će sud odobriti "crni nalog" koji legalizuje momentalnu likvidaciju komandanata u trenutku kada budu pronađeni.

Roditelji ubijene djece trenutno moraju proći proceduru identifikacije tijela koju otežava činjenica da su mnoga obezglavljena ili unakažena.

Istraga je utvrdila i identitet najmlađe žrtve – petogodišnja Kola Altaf. Dan napada bio je ujedno njen prvi i posljednji dan u školi.

Pakistanska vojska je od utorka sprovela 20 zračnih napada na položaje talibanskih terorista na sjeverozapadu zemlje pri tome ubivši 57 militanata.